Forduljon hozzánk bizalommal!

A szexuálisan átvitt fertőzések (STI) és belőlük kialakuló betegségek (STD) a bőrgyógyászat egyik legősibb és legalapvetőbb részét képezik. A modern rövidítés, az STI a klasszikus, de sokak számára stigmatizáló nemibetegség elnevezés helyett került bevezetésre. A névváltoztatás nem csupán az érintettek szégyenérzetének csökkentése céljából volt szükséges, hanem amiatt is, hogy ezen betegségek köre ma olyan kórképeket is magában foglal, amelyeknek nem kizárólagos, csupán egy lehetséges terjedési módja a szexuális érintkezés. A régi klasszikus nemibetegségek mellett új betegségek is felismerésre kerültek ebben a körben, így a praxisban ezen kórképek jelentősége továbbra is kiemelt szerepet játszik. A szexuálisan átvitt fertőzések szűrése, az eredmények értékelése és a betegségek kezelése nagy tapasztalatot igényel a kezelőorvos részéről.

Mit szükséges tudnia a vizsgálat előtt?

  • Természetes, hogy kényelmetlenül érzi magát intim problémáinak megosztása miatt, de a nemigyógyászati konzultáció és betegvizsgálat barátságos környezetben történik, empatikus szakorvos vezénylésével.
  • Fontos, hogy tudja, mikor kell orvoshoz fordulni: minden esetben, ha váladékozást, sebet, hólyagot, fájdalmat észlel a nemi szervek területén, esetleg láz, hidegrázás jelentkezik. Tünetek jelentkezhetnek a fertőzéssel együtt nyirokcsomó megnagyobbodás, változatos bőrtünetek, hajhullás formájában is. A szexuális együttlét alkalmával történő megfertőződés tüneteit észlelheti néhány órával később, de akár napok, hetek múlva is.
  • Egy alkalommal több kórokozó akár együttesen is okozhat betegséget, ezért fontos, hogy ismerjük a tünetek okát, tenyésztést végezzünk, lehetőleg érzékenységi vizsgálattal együtt, így Ön célzott terápiával tud meggyógyulni.
  • A partnerével együtt célszerű részt venni az STD vizsgálaton, hiszen nem biztos, hogy egy pár mindkét tagjánál fennáll ugyanaz a fertőzés.
  • A kezelés azért is fontos, mert bizonyos kórokozók tünetmentesen akár évekig-évtizedekig lappanghatnak, így hosszútávú szövődmények kialakulásához, meddőséghez vezethetnek. Fontos kiemelni, hogy akár tünetmentes állapotban is továbbadható egy fertőzés, ezért javasolt az STD szűrő vizsgálat elvégzése új párkapcsolat előtt, vagy alkalmi kapcsolatot követően.
  • A szexuális úton átvihető fertőzések jelentős része időben diagnosztizálva megfelelő célzott kezeléssel gyógyítható, ezért törekedni kell a minél korábbi diagnózisra.
  • A gyógyulásig a szexuális érintkezés felfüggesztése javasolt, mivel a beteg tüneteit ronthatja, másrészt partnerét megfertőzheti. Gyógyult állapotban alkalmi kapcsolatnál óvszerhasználat, hosszútávon a felelős szexuális magatartás kialakítása nyújt megfelelő prevenciót.
  • Az STD vizsgálatot a legnagyobb diszkrécióval végezzük, adatait bizalmasan kezeljük, leleteit kizárólag önnek adjuk át!